En vecka som bjuder både på lugn och lite stress= perfekt!

Veckan framför mig ser både spännande och annorlunda ut. Dels är jag ledig från mitt arbete och tror att jag kommer att få mycket tid med familjen och för mig själv. Jag kommer även att vara mycket aktiv politiskt och ser framemot det! På tisdag ska jag åka på min första valsamordnarkonferens och det ska bli mycket spännande. Vad kan jag lära mig av de som har arbetat inför andra val? Vilka frågor kommer jag ta med mig hem och fortsätta att arbeta med? Återstår att se men spännande blir det!
På onsdag har vi i Miljöpartiet ett tårtkalas eftersom vi i Gnesta är den lokalavdelning som fått flest nya medlemmar. Hurra för oss :)
Uppdaterar om veckan när det klarnar hur det blir, spännande, stressigt, lugnt eller vad? Den som läser får se!

Fika och prata med Miljöpartiet?

Nu på lördag den 27/2 finns vi i Miljöpartiet på Tekannan mellan 12-14. Tanken är att du som har vägarna förbi kan komma och prata en stund. Har du en fråga eller fundering? Passa på att förena nytta med nöje! Fika och fråga på samma gång. Hjärtligt välkommen!

http://www.gnesta.se/barnutbildning/grundskola/laxneskolaf4.4.4ebbdc97114980f00678000302.html

Jag var inne på Gnesta Kommuns hemsida för att kolla om jag hittade numret till Laxneskola, vilket jag gjorde. Jag hittade dessutom jättefin information om Laxneskolas profil (som jag inte visste fanns) och övrig information och jag är nu undrande. Varför går inte denna information ut på ett ännu tydligare och "säljande" sätt på fler ställen än kommunens hemsida? Varför görs inte fler insatser för att sprida informationen? Kanske skulle tillexempel kommunen kunna i lokaltidningarna under våren publicera info. om alla skolor, trycka informationsblad som gärna får vara av de "säljande" slaget och på andra sätt få ut information om våra fina skolor.
Jag vet att många med mig har undrat varför skolorna i Gnesta Kommun inte har en tydlig profil. Det finns föräldrar som väljer bort Laxneskola för att man inte uppfattat att skolan har någon profil. Jag själv som är nyfiken och intresserad har inte vetat om detta!
När man gör bra saker borde detta spridas!
Länken till kommunens info om Laxneskola hittar du i rubriken. Där kan du även leta dig vidare till de andra skolorna!

Veckan med Miljöpartiet

Nu händer det något varje vecka framöver med Miljöpartiet. Idag hade vi möte på Humbles, mycket trevligt och givande! Imorgon ska jag finslipa på den valplan jag tidigare skrivit. Nästa lördag håller Kajsa http://spenatmamman.blogspot.com/ i en utbildning om sociala medier som jag själv eventuellt ska gå i mån av tid.
Jag vet även att andra medlemmar är mycket aktiva och sitter på sina kammare , precis som jag själv, och letar fakta, skriver och funderar. Det känns mycket bra att vi är så aktiva. Det behövs inte minst med tanke på att det är valår och att vi vill nå ut med vad Miljöpartiet vill jobba med i Gnesta. På hemsidan www.mp.se/gnesta kan du läsa mer om det!

Framförhållningen i Gnesta Kommun är usel!

Redan på ett tidigt stadium i debatten rörande förändringarna inom skolan var vi många som försökte påtala den stora negativa effekten som nedläggningen av mellanstadierna skulle ha för ytterorterna. Vi oroade oss för barnen, svårigheter med bussarna, en negativ spiral för ytterorterna med svårare förhållanden för näringsliv och att locka nya boende till våra vackra bygder. Ingen notis av den oro togs dock av alliansen som röstade igenom detta dåliga förslag. Sedan dess har förklaringar och rent av bortförklaringar kommit fram och den senaste i raden var Henric Sörblad som igår förklarade i radion att detta var ett förlorat år med tanke på skolfrågan. Han ville att folk skulle komma till framtidsmötena som kommunen har kallat till för att hitta genomförbara lösningar för en positiv utveckling av ytterorterna. Jag ser detta närmast som ett hån mot alla oss föräldrar som engagerat oss i skolfrågan att kommunen nu säger sig vilja lyssna till idéer hur vi ska ha det i till exempel Laxne. "Vi vill ha vår skola kvar" som Bengt Sjöberg så bra sjöng i sin låt angående skolorna!
I samma radioinslag sade sig Henric Sörblad vilja lätta på strandskyddet i Stjärnhov för att få mer inflyttning. Detta känns både bakvänt och extremt onödigt! Jag tror att skolfrågan tyvärr kommer att visa sig mycket större negativ effekt för landbygden än vad alliansen någonsin förstått (eller velat förstå!) och att lätta på strandskyddet kan inte avhjälpa det och känns enormt omodernt. Vi är många som vill leva i samklang med naturen istället för att störa och förstöra!

Här kan du lyssna på radioinslaget : http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2199181&BroadcastDate=&IsBlock=


Miljöpartiet

Under flertalet lördagar kommer Miljöpartiet de Gröna i Gnesta finnas på olika caféer i kommunen för att vara tillgängliga för frågor och funderingar från intresserade.
Nu på lördag den 13/2 finns vi på Humbles mellan 12-14.
Som valsamordnare för Miljöpartiet i Gnesta ser jag framför mig hur vi kommer att få ett mycket intressant och hektiskt år med val och många viktiga frågor som kommer att behandlas. Hur blir det med skolorna i ytterorterna? Kommer det att byggas i kommunen och isåfall var? Jag vill vara en del av att påverka Miljöpartiets, och i slutändan hoppas jag, kommunens politik. Jag hoppas att fler vill engagera sig för det är mycket roligt och lärorikt! Några tankar för den som känner att tiden inte räcker till: ett mail eller telefonsamtal till "dina" politiker har stora effekter särskilt i en liten kommun som Gnesta. Tre väljare som hör av sig är en folkstorm ;) Skämt åsido, den som vill påverka har stora möjligheter att göra det på enkla sätt. Varför inte komma och träffa Miljöpartiet på lördag och prata om dina hjärtefrågor? Välkommen!

Insändare i SN

Här kan ni läsa den insändare som jag skrev tillsammans med Kajsa Bergman Fällén. Dessutom kan jag idag rapportera att skolbussarna till och från Laxne är inställda pga väderläget. Någon som är förvånad?


Det har nu gått några veckor sedan femmorna och sexorna från Björnlunda, Laxne och Stjärnhov började i Frejaskolan. Tyvärr verkar våra farhågor när det gäller bussarna ha besannats, barn står i mittgångarna och bussar ställs in. Vi hoppas Gnesta kommun och Länstrafiken snart kommer att lösa detta.

I vardagliga samtal med föräldrar möter vi mycket upprördhet. Många har flyttat sina barn, har planer på att göra det eller har redan satt barnen i kö till skolor i Mariefred, Åkers Styckebruk eller Dunker. En liten ort är ytterst sårbar och en så stor förändring som har genomförts har tyvärr skapat oro för både skola, affärer, inflytt och eventuella nybyggen.
Alliansens hastiga flytt av mellanstadierna kan ge långtgående negativa effekter. En viss inflyttning i Björnlunda, Laxne och Stjärnhov är önskvärd men hur ska vi kunna locka nya familjer att bosätta sig på ett ställe där det är långt till skolan?

Hur ska de kvarvarande skolorna klara sig när fler och fler väljer skolor utanför kommungränsen eller till och med flyttar från orten? Det finns en risk att till exempel Laxne skola, som är minst, kommer att ha mycket svårt att locka nya elever eller till och med behålla de som finns idag.
Vi tror på att hela Gnesta kommun ska leva. För att detta ska kunna bli verklighet behövs visioner, det håller inte att endast lappa och laga och tänka kortsiktigt. Varför inte börja med att profilera skolorna? Kanske kan vi på så sätt locka elever från omgivande kommuner istället för det omvända förhållandet som nu råder. Vi måste satsa på infrastruktur. Säkra vägar året runt, bra kollektivtrafik och cykelvägar.
Turism och näringsliv är också viktigt. Detta är fullt möjligt om vi väljer att lyfta blicken och bestämmer oss för vart vi vill nå, om vi tänker framåt och tror på Gnesta som en kommun som har någonting unikt och värdefullt att erbjuda.
Våga tro på Gnesta och våga satsa!

Kajsa Bergman Fällén
Kukkamariia Valtola Sjöberg
föräldrar och miljöpartister i Gnesta


RSS 2.0