Ett brev till politiker och media om skolfrågan i Gnesta kommun

Hej!
Jag skriver till dig och till flera andra politiker angående skolfrågan som har debatteras hett i kommunen. För information skickar jag även detta mail till SN, SP och LT.
Jag vill med detta mail ge mina samlade intryck. Jag heter Kukkamariia Valtola Sjöberg och är Laxnebo med tre barn: 4månader, 5år och 7år. Jag och flera med mig har engagerat oss i frågan.

Av ekonomiska skäl har framförts av alliansen ett behov av att spara in pengar och det inom skolorna. Förslaget går ut på att lägga ner mellanstadierna i Laxne, Stjärnhov och Björnlunda. Vi är många kommuninvånare som har protesterat mot detta. Vi har skapat facebookgrupper "Värna Laxne-Welandersborg-Kvarnbackaskola" och "Rädda skolorna i Gnesta kommun". En protestlåt har skrivits av Bengt Sjöberg och finns på hans hemsida www.bengtsjoberg.se "Vi vill ha vår skola kvar". Vi har lämnat in 565 namnunderskrifter under barn- och utbildningsnämndens möte, vi har varit med i radio och tidningar och framfört våra synpunkter. Flera bloggar om detta: dels några av er politiker och dela bland annat www.spenatmamman.blogspot.com och min egen www.kukka.blogg.se. Vi har konstaterat att man vill satsa på konstgräsplan på Hagstumosse för lånade pengar men har inte råd med våra skolor!? Som fotbollsförälder häpnar man över det "behovet" man ser?! Våra barn klarar sig gott och väl med de planer som finns där att uttöva hobby, men de behöver en fungerande skola!

Vi har gett flera olika alternativa förslag och jag själv har undrat över dels konstgräsplanen och dels "pendlarbidraget" Gnesta kommun betalar ut. Enligt info. är detta bidrag en del som betalas för att pendeltåget överhuvudtaget ska komma till Gnesta och en del som betalas av kommunen för att Gnestaborna inte "ska behöva betala extra" på tågen. Den första delen är svår att "ta bort" eftersom jag tror att vi alla vill se en fungerande kollektivtrafik till och från kommunen men den andra delen skulle rimligtvis kunna tas bort i dessa ekonomiskt pressade tider. Ska vi betala för att vuxna människor ska resa eller för att våra barn ska ha en trygg skola ?! Svaret är lätt för mig! Borde vara någorlunda lättare att förklara för invånare i Gnesta " Vi betalar för att tåget ska komma, du betalar för att åka" !
Som svar på mina funderingar har jag oftast fått ett " det ligger inte under barn- och utbildningsnämnden" eller man kan inte flytta pengar mellan poster... Vad gör man då när man inser att det fattas pengar till något: jo, man gör om!
Glädjande besked fanns att läsa i SN om ökat elevtal i alla de berörda skolorna och det förslaget som ligger nu är en kortsíktig lösning som drabbar våra barn. I de berörda klasserna finns just nu få barn men i de lägre klasserna finns det gott om barn! Alliansen har också framfört att dessa omorganisationer skulle vara av pedagogiska skäl eftersom det blir blandade åldrar i varje klass. Jag blev påmind om att det för några år sedan sågs som det ultimata och mycket pedagogiskt att blanda barn i olika åldrar! Kanske något att ta fasta vid!  Jag och många med mig hoppas att alliansen ska ändra sig och som några Björnlunda föräldrar skrev i SN "Rösta med hjärtat" !

Det finns andra vägar att gå än det föreslagna, tänk om och gör om! Det kan man vinna val med... För vi föräldrar och alla de som värnar om barnen kommer att göra just det : rösta med hjärtat!


Dr Alban och jag = Sant

Barn är härliga, roliga och alldeles underbara! Det är så roligt att leva med tre barn som tänker helt annorlunda än vi vuxna och som kommer med oanade och fantastiska kommentarer.
Mycket har hänt sedan jag blev mamma för första gången för 7,5 år sedan ... En dag när vi satt i bilen pratade vi om att det hade blivit en ny brevbärare här som vi inte träffat ( vi bor ju på landet så det är big news :) och jag sade att "han verkar köra lite för fort" varvid sonen sade från baksätet "mamma en brevbärare kan faktiskt vara en Hon". Jag stannade genast bilen, öppnade dörren dit bak och gav honom en stor puss och kram! Feministen i mig jublade!
Eller den gången min ena dotter klagade över att hon "fått damm i kissen", "hm... vi får nog duscha idag då :D" Det är inte alltid lätt att hålla sig allvarlig.... Alla möjliga och omöjliga kommentarer kan man få höra om både det ena och det andra!
Idag satt min dotter och klippte och klistrade och visade sen för mig "mamma, här är du och pappa". Jag kollade på bilden och log stort, för där var vi Dr Alban och jag! Så underbart ur flera synvinklar.... Min man är en riktigt kritvit Svensson och Dr Alban är ju lite mörkare men det verkade inte spela någon roll för min 5- åring. Tala om att inte se bara yta! Helt underbart också att jag blev förvandlad till fotomodell i fin guldklänning!

Här är vi!  Visst är vi fina... Tycker jag hade lyckats bra med min outfit :)

Gnesta kommun!!!!

Nu ska det sparas på barnen. Den borgliga majoriteten måste spara pengar och väljer då att spara på skolbarnen. Detta händer i hela Sverige men borde göras så skonsamt som möjligt enligt mig. Här vill de att barnen från Laxne, Stjärnhov och Björnlunda mellanstadier ska bussas till Gnesta tätort. Dels är det synd om barnen som ska bussas på hala , oplogade vintervägar och dels är det stora värden som går förlorade. I Laxne byggde man en ny skola för 5 år sedan och nu vill man bussa barn från denna nya, idylliska, lugna skola till Gnesta. Det blir större klasser och en döende landbygd. Hur går det ihop med att man har sagt sig vilja satsa på just Laxne, Stjärnhov och Björnlunda? Vem vill flytta hit nu?

Jag är inte bäst!

Jag kan inte komma på något som jag är bäst på. Inget jag skulle kunna få en medalj för eller något jag kan vinna eller få ett diplom för. Jag kommer aldrig bli världsmästare eller ens Laxnemästare, men det är ok!
Som barn var mitt mål alltid att bli bäst på något, jag ville få ett kvitto på att det jag gjorde var mycket värt. Detta fortsatte jag med långt in i vuxen ålder innan jag kom på att mitt bästa är gott nog! Det låter lite tråkigt, sorry men jag har slutat för länge sedan att vara till lags!
Sedan är det också så att medaljer får man ge till sig själv och inte räkna med att andra gör det... Ta hand om sig själv och sina nära och kära, men göra det för att man vill inte för en bit guld som inte smakar något i slutändan iallafall.
Ge näring till själen helt enkelt!
Jag gör det genom att skriva, läsa och hålla på med musik! Jag tycker om att umgås med mina nära och kära med en god måltid (ej lagad av mig!) eller en kopp te.
Här kan ni lyssna på en låt (och köpa om man vill!) som jag är med på och som jag själv tycker om att lyssna på!

http://bengtsjoberg.bandcamp.com/
(klistra in i din webbläsare och kör med enter!)

RSS 2.0