Kom ihåg att släcka!

Ikväll mellan 20.30-21.30 är det Earth Hour, kom ihåg att släcka då! Det gör vi hemma hos mig, med undantag för sonens nattlampa :)

Kulturdebatt

I Gnesta har en kulturdebatt blossat upp. Ägaren till Gnesta Konsthall ( en privat sådan!) Niclas Zander har skrivit en debattartikel i Sörmlands Nyheter där han kritiserar bristen på stöd för kulturen i kommunen. Jag håller med!
Kommunens kassa är begränsad och bör födelas på ett klokt sätt. Men en mycket viktig fråga för kommunen är att satsa på kultur. Det finns en enkel anledning: alla vill ha kultur men ingen ser sig föranledd att betala!
Många romantiska föreställningar florerar om att konstnären är en person som ska och kan leva på vatten och bröd, leva lite ruffigare än andra och sedan roa massan med sin talang. Som kulturarbetare själv (musiker och danspedagog) är det otaliga gånger jag blivit uppringd för att man vill ha med till exempel musik på ett arrangemang. "Men det är ingenting betalt" är en fras som alltsom oftast yttras. Jag ska alltså roa andra med min talang och oftast tjänar någon annan pengar på detta, men inget ska komma mig till del som är en stor del av arrangemanget! Det krävs mycket arbete för ett enda framträdande med förberedelse till exempel otaliga timmars rep. tid och bära anläggning med mera.
Jag tycker att kommunen har ett viktigt ansvar att lyfta fram kultur och den kunskap som den bär med sig! Kultur är historia, är samhörighet, är en analys av den tid vi lever i, roar och oroar!  
Kulturarbetarens svaghet är att det ofta är så roligt och viktigt att sjunga, dansa eller vad det nu kan vara, att man ändå ställer upp helt gratis trots det stora arbete som ligger bakom och att andra skor sig på det!
Kulturen i Gnesta borde ligga högre upp på agendan!

Vad vore Gnesta utan kultur? Fundera på det!

Laxneskola!

Igår var jag med min son till skolan. Jag satt med på samling och lyssnade när fröken läste bok och vi alla ritade. Jag var med på bild, då barnen byggde rymdstationer och rymdfarkoster. Jag var ute på rast och kunde konstatera att det går ganska bra att spela fotboll trots att det är en halvmeter snö på plan! Jag själv var dock inte så aktiv utan stod och frös vid sidan om. Inne igen var det musik.  Vi sjöng både för mig bekanta och obekanta sånger. Sen var det dags för lunch med Laxneskolas erkänt underbara mat. Efter det rast igen och frusen stod jag och såg på medan sonen och vännerna åkte "snowboard" nerför snöhög. Sedan avslutades dagen med svenska, då barnen läste i varsin bok de hade valt själva medans fröknarna gick runt och lyssnade hur det gick för alla. Sedan fick alla skriva i sina skrivböcker berättelser som de själva hittade på.

Efter min skoldag i Laxne kan jag konstatera:

-det är jättekul att gå i skolan (iallafall som vuxen)!
-sonens trötthet på eftermiddagarna har fått sin förklaring i både motion, frisk luft och mycket att ta in under dagen!
-Små skolor kan erbjuda ett lugn och en trygg miljö som är svårare att uppnå på en stor skola. Jag tänker delvis med sorg på min egen skolgång som inte alls var en positiv upplevelse när det gäller skolmiljö! Därför är jag en varm förespråkare av det lilla formatet, istället för "många barn, få vuxna, i bullriga miljöer!"
- Dagens skolgång är mycker mer individanpassad och detta är mycket bra! Alla läser, men på sin nivå. Alla skriver, på sin nivå. Det finns en öppenhet om olikheter, alla är inte stöpta i samma form. Vi har alla förmågor som är fantastiska och utvecklade medans det finns annat som vi behöver jobba på. Det är inte svårare än så!






Miljöpartiet deltar i Earth Hour

Miljöpartiet i Gnesta deltar i Earth Hour. Se gärna mitt tidigare inlägg för detaljer om detta.
Glädjande är också att mitt arbete deltar: Danshuset Stockholm AB.

Ju fler vi blir desto bättre!
Ta ställning du också!

Earth Hour

Den 27/3 kl 20.30-21.30 är det dags att släcka ljuset igen i manifestationen Earth Hour. Jag gick in på http://www.wwf.se/v/klimat/earth-hour/1196404-earth-hour-2010-startsidafrån >vår sida  och skrev under som privatperson. Jag var person 8404 som skrev under, inte så många än så länge tycker jag. Delta gärna du också så att vi blir fler!
Vad gäller saken?
Jo, så här skriver WWF på ovanstående länk : "Lördagen den 27 mars 2010 klockan 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation. Genom en enkel handling – att släcka ljuset under  en timme –visar du ditt stöd för klimatet och uppmanar samtidigt världens makthavare att agera i klimatfrågan. Delta i Earth Hour – var en del av lösningen."


Det är glädjande att se att Gnesta Kommun deltar: http://www.gnesta.se/kommunalservice/nyhetsarkiv/kommunalservice/earthhour.5.4276d0db12760e5942880008.html


Namn

Som du kanske märkt har jag ett ovanligt namn. Enligt www.svenskanamn.se är jag den enda som heter Kukkamariia (med den exakta kombinationen och stavningen). I måndags var jag med på radioprogrammet Karlavagnen när de skulle diskutera namn.
Här kan du höra det : http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2259590&BroadcastDate=&IsBlock= hoppa fram till del två och där är jag med cirka 18:30 in, om du inte vill höra hela programmet dvs :)

På lördag kan du träffa både Kukka, Kerstin och andra trevliga människor på Thékannan i Gnesta kl 12. Det är Miljöpartiet som vill träffa just dig och prata om hur det är att bo i kommunen. Vad är bra, vad kan bli bättre, vad är dina hjärtefrågor? Kom och ta en fika med oss, hjärtligt välkommen!

MP-årsmöte

Igår hade vi ett givande årsmöte med MP Gnesta. Flera viktiga frågor avhandlades och det var glädjande att höra att MP Gnesta växt så mycket. Jag är en av de nya medlemmarna och är glad att jag tog steget till att engagera mig! Det är både roligt, lärorikt och utvecklande! En av frågorna vi avhandlade var att fastställa de 6 första namnen till listan inför kommunvalet:

1. Mikael Clemens http://mikaelclemensblogg.blogspot.com/
2. Kajsa Bergman Fällén http://www.spenatmamman.blogspot.com/
3. Kerstin Landin
4. Mats Dellrud
5. Jag
6. Lars Winqvist

För dig som tvekar om att engagera dig, hör av dig! Din åsikt är mycket värd och uppskattad!

Kontaktuppgifter och vårt program hittar du  på www.mp.se/gnesta

Man kan vända allt till sin fördel, verkar det som....

Jag läser med stor förvåning i ÖSPs (Östra Sörmlands Posten) Valguide att alliansen  anser att deras "valfrihetsreform inom skola(--) förbättrat möjligheten att höja livskvalitén för våra invånare (--)". Som engagerad förälder i skolfrågan blir jag milt uttryckt irriterad av att alliansen lägger ner mellanstadierna i ytterorterna och sedan tycker sig ha ökat valfriheten! Jag skulle gärna vilja veta hur valfriheten i kommunen har ökat?! "Du kan välja att gå på mellanstadiet inne i Gnesta, eller Gnesta, vilket väljer du?" Alliansen lägger ner skolor och talar sedan om hur duktiga de är!

Vill du veta hur Miljöpartiet i Gnesta tänker i denna och andra frågor gå in på www.mp.se/gnesta och läs vårt program inför valet 2010.

Feminism is the radical notion that women are people

...

Allt borde vara miljö- och människovänligt!

Tänk dig att du är på väg till affären. Du tar dig dit, miljövänligt. I affären handlar du, miljö- och människovänligt utan att vrida och vända på varorna letandes efter märkningar. Du åker hem. Ställer in allt i ditt miljövänliga kök med energisnåla vitvaror. Allt fungerar miljö- och människovänligt, du behöver inte fundera på detta! Detta kostar inget extra utan är det normala priset eftersom allt i butiken är bra varor. Hur känns det?
Min dröm är att alla tjänster och varor naturligt ska vara vänliga för den jord vi bor på! Ingen människa borde tvingas till att arbeta under fruktansvärda förhållanden, med långa och tuffa arbetspass i människo- och miljöovänliga situationer för att framställa produkter som vi i den rika delen av världen vill inhandla billigt. Ingen borde få hugga ner regnskog, plantera grödor som besprutas med mer eller mindre okända substanser för att bli rika på jordens bekostnad.
En gång i tiden övergick vi ifrån att vi alla odlade och framställde det vi behövde till att några få producerar det du och jag behöver i vårt liv (och ibland även sådant som knappt behövs). Som det ser ut idag kan vi inte lita på att allt som framställs på vår jord är framtagna på ett bra sätt utan vi måste lita till olika miljö- och "människomärkningar" så som till exempel KRAV, Svanen och Fairtraide. Jag är tacksam att dessa märkningar finns men önskar att de inte behövdes!
Vad kan då jag och du göra för att uppnå ett närmast utopiskt mål då alla varor är miljö- och människovänliga?
Det enklaste är att , så ofta som möjligt, välja de varor som är framtagna på ett bra sätt. Efterfrågan på dessa produkter gör att producenterna i större utsträckning måste ställa om sin produktion för att vara attraktiva för konsumenterna.
Hur ska vi då ha råd att handla dessa varor, som oftast kostar mer än "dåliga" produkter? Jag kan själv ibland känna att det är svårt när jag står i valet och kvalet, plånboken känns tunn och de "goda" varorna dyra. Jag brukar påminna mig själv om de flesta av oss, handlar för mycket, slänger mycket mat och använder andra varor efter principen "slit och släng". Med bättre planering och genom att hushålla med resurserna gör att jag allra oftast kan välja det som är bättre. Jag är långt ifrån perfekt men om vi är många som försöker att göra så gott vi kan, kanske vi kan nå min (och kanske din?) dröm.
Att färdas och handla, att leva rätt ska vara lätt!



RSS 2.0